27.07.2024 05:27
Navigace
Shoutbox
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

vofi
27.12.2022 16:56
Hezký nový rok přejeme z Hegyka.[b] Šklebící se [/b]

Jarda a Maru
23.10.2022 18:54
Ahoj Vofíci, užívejte si to ... my se chystáme v půlce listopadu do Dunajské Stredy a jestli nevymyslím něco jiného, tak o Vánocích tamtéž Úsměv

vofi
22.10.2022 21:45
Pěkný pozdrav z Hegyka !!!! Úsměv

RadekH
01.06.2018 20:12
V Budišově je hezký kemp a super langoše.

Jarda a Maru
01.06.2018 20:04
Prší, prší, jen se leje.... Zdravíme vás všechny z Budišova nad Budišovkou. Zítra Kružberk a Slezská Harta. ☔ ☔ ☔🌟🌟🌟

Diskuze fóra
Nejnovější diskuze
· Invaz "Maloskalsý J...
· žumpa - co na srdci...
· TIPY NA VÝLETY
· Jarní výjezd od 25...
· vtípek
Nejdiskutovanější
· Invaz "Maloskals... [5]
Poslední články
· ŠEJBA Jaroslav HALA...
· Z kopce do kopce
· Trajekty
· Když se chce, všec...
· Tankování
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Rumunsko v září 2023
Jarda a Maru
Po sezóně v měsíci září jsme vyjeli do Rumunska. Cesta celkem nezajímavá, celé Maďarsko a kraj Rumunska jsou velké širé rodné lány, samá kukuřice.

První den jsme přespali v Maďarsku a další den odpoledne jsme si prohlédli krásný Hunyadiho hrad Corvín ve městě Hunedoara.

Další den spíme na parkovišti v Ocna Sibiu u solných jezírek. Parkovné je 10 lei za den, po sezóně je gratis a vstup do areálu je 30 lei na celý den. Je to nádhera. Voda krásně nadnáší jak v Mrtvém moři, utopit se tu nedá. Stovky volných lehátek zdarma.

Pozdě odpoledne jedeme transfagarašskou magistrálou a ve výšce asi 2070 m n. m. přespíme s dalšími asi 10 obytkami a přívěsem. Je to výchozí bod na nejvyšší vrchol a ráno zřejmě jen my jediní "nelezeme" do kopce a odjíždíme dál. Magistrála je krásná, v zalesněném úseku krmíme medvídky, ale někde se kvůli dost hustému provozu ani zastavit nedá.

Další den jsme v Bucurešti, kde koukneme na jejich parlament a dál chceme zaparkovat na parkovišti v jedné dlouhé ulici asi 500 m od Ceaușeskova paláce, ale ... naskenovat jejich QR kód umíme, ale zaplatit parkovné SMS-kou nám nejde. Nedá se nic dělat, odcházíme bez placení a riskujeme odtažení za 200 lei. Ceaušeskův palác je nádherný, obrovský, dovnitř do vstupu jen nahlédneme, na prohlídku se nám nechce stát v obrovské frontě.

Další noc spíme na placeném parkovišti v Mamaii za 1 lei na hodinu, za celý den 10 lei od 8 do 20 hodin a v noci zdarma. Ráno popojedeme do kempu "S" a zůstáváme tu 3 dny, noc za asi 450 Kč. Kemp nic moc, stání na písku a trávě bez vyznačených kójí, na záchodech (turecké) chybí toal. papír, voda teplá jen ve sprchách, na umytí nádobí jen studená.
Voda v moři je 26 °C teploučká, ale koupeme se jen 1. a 3. den, protože jsou zase obrovské vlny.

Dál pokračujeme k bahenním sopkám v Berce, přijeli jsme tam až večer, tak jsme nestihli za světla projít celý areál.

Další den jsme si prohlédli jejich (skutečně) nejkrásnější zámek Peléš a další poslední den v Rumunsku solnou jeskyni Turda.

Vracíme se Maďarskem na Slovensko do malé dědinky Hanková, dál směr Poprad, kde zase přespíme a pak podél Tater míříme k termálnímu jezírku Kalameny. Zde (asi v 17 hodin) platíme za parkování 4 Eura a s obsluhou jsme domluveni na přespání s tím, že ráno do 8 hodin musíme odjet. Dalo se sem přijet až po 18. hodině, kdy už výběrčí odešla. Ráno jsme odjeli, protože koupání nás nic moc nenadchlo. Málo teplá voda a moc lidí a připadalo mi, že se sem večer chodili koupat všichni lidi z okolí ... místo doma ve sprše.

Rumunsko je dle mého názoru takové "neslané - nemastné". Ale protože jsem si dopředu vybrala různé zajímavosti, moc se mi to líbilo a dokonce bych ho ráda navštívila znovu.

Dost věci mě tu překvapilo. Dálnice mají skoro lepší než my, proti "západní Evropě" tu není tak hustý provoz. V Rumunsku je všude čisto, nikde ani papírek ani plast nebo nedejbože plechovka, nikde v ulicích, na chodnících ve městech i na vesnicích. I dálniční parkoviště jsou čistá, WC jsou zdarma a s toal. papírem, jsou s obsluhou, která to tam uklízí a hlídá před "bordeláři". Nesrovnatelné a po návratu u nás na parkovišti u Penny v Břeclavi jsme jen znechuceně zírali. Nevím, ale připadalo mi, ža tam mají "povinnou zaměstnanost" jako u nás "kdysi". Všude někdo zametá a uklízí, všude sedí vrátní, hlídači, výběrčí parkovného, dokonce v kempu v noci hlídal jeden na recepci a jeden u vrátek na pláž, a to bylo po sezoně. A těch lidí, kteří uklízeli lehátka a deštníky po sezoně....

Parkovné a vstupné mají levné. Potraviny jako u nás, pečivo i levnější. Cibuli jsem si (na)koupila v akci v Lidlu kg za 1,19 Lei (x 5 Kč).
Taky mě překvapilo, že jsem ani na pobřeží neviděla jedinou palmu, pinii, opuncii, bobkáč a ani fíkovníky. Jediný fíkovník jsme viděli v jediné zahradě někde ve vnitrozemí. A krajina (kromě Karpat) je vesměs holá planina, bez lesů, bez potůčků, bez rybníků. Ale je možné, že jsme se zrovna pohybovali v místech, kde to takto bylo nebo vlastně nebylo....Cool

Jak už jsem se zmínila, Rumunsko se mi moc líbilo a klidně bych tam jela znovu. Neviděli jsme totiž Drakulovo sídlo Poenari, které se až do dubna 2024 opravuje. Z parkoviště jsme chtěli alespoň vylézt těch 1480 schodů nahoru, ale opraváři nás vyhnali.

Z nedostatku času jsem to psaní hodně zkrátila, tak jestli máte zájem, ptejte se a co budu vědět, ráda odpovím..... A tady je "pár" fotek....https://www.rajce...-zari-2023
Ať je to jak je to, hlavně že to je ... bestpage.cz/smiles/veci140.gif
 
Admin_Radek
Maru, jen jsem to proletěl, na fotky kouknu později. Jako další tip na cestu je Arad, Temešvár a český Banát. To máme proježděné zas my, ale už dávno. Můžeš kouknout na www.banat.cz
Radek 50, Pavla 45, Ruda 18, Honza 15, mali kresařici Chipík a Zorro, všeci béváme na órodné Hané
 
Jaromir
Ahoj Maru a Jardo článek i fotografie jsem zhltnul jednim dechem, moc pěkná podívaná a čtení. Moc Vám děkuji ušetřli jste nám cestu, v pohodlí jsme viděli tolik, co by jsme možná ani neviděli být na místě samém. Úsměv
 
Jarda a Maru
Ahoj Jaromíre a Růženko, jsem ráda, že se vám Rumunsko líbilo. Já mám ještě další fotky v mobilu a jak budu mít čas, tak je sem dám. Teď vás a všechny zdravíme z krásného Španělska.
Upravil/a Jarda a Maru dne 06.11.2023 20:21
Ať je to jak je to, hlavně že to je ... bestpage.cz/smiles/veci140.gif
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 3

· Členové on-line: 0

· Registrovaní členové: 99
· Nejnovější člen: zlebaci
Události
<< Červenec 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Žádné události.

Anketa
Kolik nocí ročně přespíte v karavanu?

Do 14 nocí
Do 14 nocí
0% [0 Hlasy]

Do 30 nocí
Do 30 nocí
9% [1 Hlas]

Do 60 nocí
Do 60 nocí
55% [6 Hlasy]

Nad 60 nocí
Nad 60 nocí
36% [4 Hlasy]

Hlasy: 11
Pro hlasování musíte být přihlášeni.
Začátek hlasování: 29.05.2022 19:21

Archív anket
3,809,999 návštěv