Letos jsme strávili 7 dní v kempu Viter v Zaostrogu a jeden den a noc v kempu Galeb v Omiši. Jeli jsme klasicky po dálnici přes Rakousko a přechod Rogatec, v Chorvatsku jsme jeli střídavě po dálnici, z Karlovacu jsme jeli "po staré" a pak zase jsme najeli na dálnici, kde jsme přespali a ráno vyjeli před Splitem, tentokrát jsme se "centru" vyhnuli a na magistrálu jsme vjeli až za Splitem a pokračovali po nádherném pobřeží až do Zaostrogu .
Kemp Viter v krásném prostředí přímo u moře s oblázkovou pláží pod borovicemi známe už moře let a letos nás navíc mile překvapilo, že tam zmizely dřevěné bungalovy a mobilheimy prý stavět nehodlají.
2 x jsme se na kolobkách jeli podívat do vedlejšího letoviska Drvenik, kde bylo trochu víc lidí než v Zaostrogu, ale proti minulým letům jen tak asi čtvrtina. Pod hlavní silnicí je tam vybetonovaná cestička kolem moře a krásné divoké plážičky. Na druhou stranu jsme dojeli jen do Podace se podívat na barák s krásným balkónem nad obrovským balvanem v moři, kde jsme kdysi bydleli. K tomu balkónu teď zvenku nově přistavěli schody a celé to tím pokazili, tu romantiku koukat z balkonu na moře a balvan. Počasí nám celou dobu přálo, vůbec nezapršelo a i v noci se dalo spát.
V Omiši v kempu se nám nelíbilo, nemáme rádi písek a mělké moře a připadali jsme si jak u Balatónu. Ale malým dětem to může vyhovovat a je tam i menší bazén. Kemp byl tak skoro z poloviny plný a obsazeno bylo i pár mobilheimů.
Večer jsme se jeli projet na kolobkách do krásného (našeho oblíbeného) města Omiš. Zde už bylo hodně lidí, hlavní silnice - jadranská magistrála projít i projet ještě šla, ale hned další průběžné uličky s kamennou dlažbou byly plné stolů, číšníků a krmících se hostů, že se tudy nedalo málem ani projít a tak nějak jsem si ani netroufla to fotit... Jó, a skušu s hranolkama, která stávala 50 Kuna, jsme si letos dali za 75 a po pár dnech ji zlevnili na 65 Kuna. V Zaostrogu stál sladoled 9 (obr kopeček) a v Omišu 10 a 11 Kuna a "uškrabovali a uškrabovali" jako u nás.
Na Slovinsko-Chorvatském přechodu cestou tam nám zkontrolovali online doma vyplněný příjezdový formulář a občanky. Zpět už ani to, nikdo nikde nebyl. Respirátory venku nenosí nikdo, v obchodech nosí roušky Chorvati i Rakušané, Slovinci nenosí nic.
A tady jsem vybrala pár fotek, kdo se chce podívat ....https://kubaklara...Zaostrogu/
Miloši, profrčeli, bo já se už nemohla v tom horku dočkat až se vykoupu v Zaostrogu. Ale vyfotit Ti alespoň cedulu Bobana jsem přece musela, žé .... Ty's v Bobanu byl? V tom případě by mě moc mrzelo, že jsme se nezastavili .... A taky semsi fšimla, že v Rastoke ořezali větve těch obrovských stromů až na kmen, těch u silnice, když se sjíždí dolů na most . Tak doufám, že zase obrostou. Letos jsme se tam taky ani nezastavili ...