Letošního Silvestra jsme netrávili tradičně doma u televize, ale vyrazili jsme do naší oblíbené letní destinace do Chorvatska. První den jsme strávili na cestách. Cestujeme oba rádi a říkáme, že i cesta je cíl, a tak jsme jeli a kochali se jako tradičně tentokrát zase pro změnu směrem na Klagenfurt na rakouskou dálniční známku přes Loiblpass do Slovinska, a dál už bez dálniční známky. Přespali jsme "na svém místečku" kousek za Ilirskou Bistricí, což je už kousek na hranice HR. Ráno jsme se probudili do -4 °C, ale vzápětí hned za hranicemi Chorvatska se výrazně oteplilo na +6... a ještě výrazněji se oteplilo i v mé "dušičce" - opět jsem v Chorvatsku!! ...
V Opatiji se nám zadařilo zaparkovat u chodníku (v neděli zdarma) u hlavní pláže a promenády. Dopoledne jsme se procházeli téměř sami, kolem poledne už se vyrojily houfy lidí, že se místy ani nedalo projít. Oteplilo se, svítilo sluníčko, lavičky a venkovní posezení v restauracích bylo obsazené lázeňskými hosty... hotely byly zřejmě plně obsazené.
Po obědě jsme navštívili další naše známé letovisko Rabac, kde byla situace úplně stejná. Kemp Oliva nebyl v provozu, hodně se změnil - nově tam přibyla spousta mobilheimů, zato hotely Hedera, Mimosa a další musely být plně obsazeny, podle zaparkovaných autobusů, kterých jsme napočítali asi 23. A to jsem si bláhově myslela, že aspoň tady bude prázdno....
V pozdní odpoledne už za tmy jsme se přesunuli do Rovinje, kde jsme měli na přespání vytipovanou STPL-ku. Stála tam jedna obytka, tak jsme tam zajeli také. Ovšem cena za stání 12 Kuna/hodinu se nám zdálo dost, tak jsme po hodině odjeli a našli jsme zastrčené parkoviště mezi barákama přímo ve městě u přístavu, kde jsme zůstali spát za závorou za 2,- Kuna/hodinu. Hned vedle toho největšího placeného parkoviště u přístavu spalo na dalším parkovišti asi 7 obytek Italů a jeden Němec s vestavbou a zvedací střechou. Teď v zimě to zřejmě policie toleruje. Ještě večer jsme se prošli Rovinjí krásnými uličkami s hladkou ošlapanou dlažbou, ale až nahoru ke kostelu sv. Eufémie jsme nedošli, protože jsme tam šli potmě úplně sami. Nikde nikdo, všichni byli na náměstí s kašnou, kde byly stánky s občerstvením, hrála hudba a dokonce se tam bruslilo na kluzišti s umělým ledem. Bylo to moc pěkné....
Tentokrát do rána nemrzlo, bylo asi 6 stupnů nad nulou. Ráno jsme se jeli podívat ke (nám) známému kempu Porton Biondi - pláž tam nově dobetonovali a dosypali oblázky, je to teď lepší...a dokonce bez navigace jsme trefili i ke kempu Amarín. Žádný z nich neměl být v provozu, ale zřejmě tam i v Rabacu byli ti stálí, co tam mají celoročně zaparkované karavany.
A nakonec jsme popojeli do Vrsaru do kempu Porto Sole, kde jsme chtěli strávit Silvestra a kde jsme se měli sejít s přáteli. Kemp byl obrovský a úplně plný. Koukala jsem, kolik karavanistů jezdí teď v zimě do Chorvatska a taky bych bývala nevěřila, že se v takovém obr kempu můžeme najít a setkat s dalšími pěti posádkami. Jak už jsem psala, kemp byl obrovský, od rána hořel oheň na pláži a celý den k tomu hrála reprodukovaná hudba a do toho "kecala" Italka, rozumět jí nebylo... Skutečně celý den ...("Kam se já na ni hrabu" ) . O půlnoci k tomu samozřejmě přidali ohňostroj a rachejtle, ovšem půlhodinu po půlnoci všechno jak na povel ztichlo a byl klid až do rána. Kemp "běžel naplno", měl otevřenou restauraci a stánek s čerstvým pečivem a WC a sprchy byly vytápěné. Za parcelu s vodou a elektrikou jsme platili 161 Kuna za noc. Zpět jsme to vzali napříč Istrií zase až do Klagenfurtu a dál po rakouské dálnici domů.
Z celého výletu jsem byla moc nadšená. Chorvatsko v zimě mě mile překvapilo, teda až na to množství turistů, myslela jsem si, že jich bude daleko méně. Řekla bych, že tam mohlo být tak 60 % Italů, 30 % Němců a Rakušáků a zbytek naše Visegrádská čtyřka...Moře krásně vonělo stejně jako v létě, bylo poměrně teplo, svítilo sluníčko, takže jsme chvilkama i sundávali (slabé) zimní bundy a při procházkách a při šplhání se do kopců k památkám a ke kostelům to bylo teď v zimě příjemnější, než když je v létě 30 °C. A chodili jsme pěšky, po písečných plážích, po dlažbách, koloběžky jsme ani nevyndávali, i když ve Vrsaru vedla krásná a hladká betonová cesta z kempu až do města...
Na hraničním přechodu Slovinsko-Chorvatsko nás kontrolovali z obou stran a zpět na Loiblpassu Slovinsko-Rakousko také a zde jsme se ve frontě zdrželi asi 20 minut.
Když jsme ráno na Nový rok vyrazili z kempu kolem deváté, jeli jsme po silnicích úplně sami, kolem poledne se to už trochu probudilo, ale i rakouská dálnice byla poloprázdná, nikde jsme se nezasekli a na jednom parkovišti Asfinag jsme stáli úplně sami.... Silnice byly úplně všude suché, trochu sněhu bylo vidět jen na stráních v průsmyku mezi Slovinskem a Rakouskem a v dálce na vrcholcích hor ....Zde se pokochejte pár fotkami ...https://kubaklara..._na_IstriiUpravil/a Jarda a Maru dne 04.01.2019 07:15
Radku, to se ptáš té zrovna ne moc zdatné... Já když fotku rozklepnu myší na větší, tak na ní mám ještě v pravém rohu nahoře "lupu" s plusem na zvětšení, ale na celou stránku stejně ještě roztažená není, bo se vedle ní musí ještě vejít "reklama" ... A nahoře vlevo mám obdélníček, kterým můžu fotku posunovat až co to jde...