Přes Rakousko jsme jeli na 10-denní dálniční známku. První noc ze čtvrtka na pátek jsme přespali na úžasném parkovišti u silnice u Hallstattského jezera. U restaurace byly otevřené čisté záchody s toal. papírem, posečený trávník s lavičkama a stolečky u písčité pláže, s venkovní studenou sprchou a vše zadarmo.
Ráno jsme v Hallstattu zaparkovali na parkovišti č. 2 za 9 € za 4 hodiny a vyrazili na prohlídku města. Po prohlídce města jsme se zase vrátili k jezeru odpočinout si a naobědvat se. Voda už byla skoro na koupání, byla jsem skoro po kolena a dalo by se i vykoupat.
Na večer jsme vyjeli směr Grossglockner a chtěli přespat u jezera Zell am see na nějakém stejně krásném parkovišti, ale tady byly všude zákazy stání obytek a karavanů nebo značené soukromé pozemky. Tak jsme nakonec přespali v Bruck-u an der Grossglockner.. na velkém parkovišti mezi zaparkovanými auty u "Diesel kino".
A konečně další brzké ráno jsme vyjeli přes vstupní mýtnou bránu Ferleiten pod nejvyšší rakouskou horu Grossglockner ... tou nejúžasnější horskou cestou 48 km dlouhou. Nejméně první polovina mi připadala dost dramaticko-zážitková... s hodně místama, kde jsem se jako spolujezdec na straně srázu bála podívat dolů a když Jarek zastavil na jednom takovém tom spíš vyhýbacím rozšířeném místě se sklonem dolů ze stráně, všechno se to ve mně stáhlo strachy a musel popojet jinam. Ale jinak parkoviště a vyhlídky byly velké a široké s restauracemi a vyhlídkami, prostě úžasné.
Na té poslední a nejhornější vyhlídce Franze Josefa jsme pak zdarma zaparkovali v patrových krytých garážích, motorky parkovaly venku přímo na té největší spodní vyhlídkové terase, a obytky předtím na posledním obr parkovišti. Motorky tam byly v přesile, víc jsme jich neviděli ani na Velké ceně v Brně. A pěkně si to stoupání a zatáčky užívaly a taky dost nebezpečně předjížděly, zatímco bicyklisté šlapali jak vo život a bez motóru... Mýtné na den bylo 38€ a cyklisti neplatili nic, ti si to museli vodšlapat.
Prvně jsme si prošli "budovu", kde byo trochu "historie" výstavby a pak jsme procházkově vylezli nahoru až k chatě Franze Josefa, kde jsme ve stráni viděli sviště i kamzíky, a ty jsme pak ještě jednou viděli celé stádo cestou dolů zpět u vodopádu a ledovcového jezírka.
Opravdu to tady bylo super, jedna velká nádhera, na tom parkovišti pro obytňáky jsme si uvařili oběd a dali si šlofíka a až někdy kolem šestnácté hodiny jsme se pomalu vraceli zpět. Tentokrát jsme na kruháči (opravdu tam byl) odbočii směrem na druhou mýtnou bránu Heiligenblut, což jbyla pro nás kratší cesta, protože máme namířeno do Itálie k jezeru Garda. Ale tady ta cesta je o hodně kratší a vůbec není tak pěkná, proto všem doporučuju tam i zpět jet cestou přes Ferleiten.
Dál pokračujeme nádhernými Alpami a už blízko hranic s Itálií spíme u fotbalového hřiště a pokračujeme k jezeru Garda. Až navečer jsme k němu dojeli a na předem vytipovaném parkovišti přímo u jezera jsme přespali. Parkoviště nic moc s výhledem na volejbalové hřiště, ale na pláž to bylo do 100 m. Platilo se 1,5 € za hodinu, ale jen od 9 do 21 hodin a za celý den 13 €, v noci zadara.
Hned toto první místo u Gardy se mi moc líbí, přesně tak jsem si ho představovala... mezi obr horami modrá voda a oblázková pláž. Akorát voda nebyla pro mě na koupání. Večer, když jsme přijeli, měla 18. To by s velkou odvahou ještě šlo, jenže než jsme oblékli plavky, přihnala se velká bouřka a lilo a lilo až dlouho do noci. A ráno byly vlny a voda se ochladila jen na 16°C...brrr, ale bylo 28°C a sluníčko, tak jsme si užili den jen na pláži.
Podle "radarů" mělo celý další den propršet, a to kolem celého jezera, které jsme chtěli pomalu kolemdokola objet a prozkoumat. Takže to vzdáváme. Viděli jsme a zažili co jsme chtěli, tak se vydáme domů o den dřiv.
Z Bolzana až do Sterzing-Vipiteno jedeme za stálého deště po úzké silničce se serpentýnami a až 13% stoupáním. Docela zážitek ... V jednom místě se vyhýbáme s protijedoucím Maďarem s dost vytřeštěnýma očima... Asi ho vede navigace stejně jako nás a taky neví, kam vlastně jede a co ho čeká... Ale z vrcholu dolů už vede docela pěkná silnice a taky přestává pršet. Takže sjedeme z rakouské dálnice a zastavujeme u jezera Chiemsee. Možná bylo jezero z jiné strany pěkné, ale tady nic moc a ještě chtěli 4 € za hodinu parkování v přístavu, daleko od pláže.
Přespali jsme na rakouské dálnici a další den jsme byli doma.... Výlet byl krásný, svítilo sluníčko (až teda na ten závěr) a kdyby bývala měla voda aspoň 20 °C, zdrželi bychom se na Gardě určitě déle, ale i tak nám to stačilo. A tady jsem vybrala "pár" fotek na ukázku...https://kubaklara...er,_Garda/Upravil/a Jarda a Maru dne 11.06.2022 09:48
Evi a Pavle, zdravím Vás ... Však jo, vždyť já se pod Grossglockner chtěla hrozně moc podívat už od té doby, co jsem odtud dostala od Vás pozdrav s fotkou ...