[img]https://img37.rajce.idnes.cz/d3702/15/15995/15995893_11ccf15ab9c851fb1a54df0a0eaef5ca/images/DSC04037.jpg[/img] is not a valid Image.
Venku je zima a zrovna teď je poměně levné maso, tak jsem se dala do zavařování hotových jídel. A taky do vymýšlení dalších "receptů". Pochlubte se, zda a co zavařujete vy a nebo poraďte jídlo, které "neznám", a o které bych ráda rozšířila svůj jídelníček na cestách.
Já zavařuji to, co nám nejvíc chutná a co lze jen rychle ohřát nebo trochu provařit, jako je guláš, guláš segedín, "rozstřelené" ptáčky, svíčkovou s masem, rajskou s masem nebo mas. kuličkami, kostky na česneku, na žampionech, na pepři kuřecí i vepřové, kostky maďarský "perkelt", kuřecí křídla na medu a čili, (u)pečená kuřecí stehna, zelí s výpečky, křenovou om. s uzeným, lečo a taky za syrova vepřové maso nebo kuřecí (i s kůží).... Polévky vývar, uzenou, rajskou, bramboračku, zelňačku, gulášovou, cibulačku, falešnou dršťkovou z hlívy ústřičné, fazolovou a další ... A kdo by nad omáčkama případně "ohrnoval nos", tak se dají zavařit i další dobroty ...
[img]https://img37.rajce.idnes.cz/d3702/15/15995/15995893_11ccf15ab9c851fb1a54df0a0eaef5ca/images/DSC04045.jpg[/img] is not a valid Image.
Pojďme si radit co a jak kdo zavařuje, máme na to čas až do jara ...
V podstatě zavařuju fšechno, co mi projde rukama. Když už se blíží doba výjezdů, tak všechno, co vařím, připravuju ve větším množství tak, aby alespoň dvě porce byly navíc. To pak jde do sklenice a pod víčko. Teď se ještě nehoním, ten čas teprve přijde. Navrch nemám víčka a koupit je teď nejde.
Jó Perkelt i všechny druhy a la vč.hospodskejch gulášů mám taky rád. Tenhle je u Č. a zvolna se nám dusil- probublával přes 3 hodiny, ještě lepší je prý z trojnožky přímo nad ohništěm- natáhne do sebe ten rauch, tak jak si dělaj pro sebe pastevci na pusztě, je to takový nenáročný, jednoduchý, ale famózní obřad.
Ovšem ten pravý hungároš pörkölt se nesmí ředit- podlévat vodou ani zahušťovat....ale to asi fšici víte
stemi přiloženo následujícíobrázek:
Upravil/a stemi dne 17.01.2021 12:02
éHm a co sem to vlastně ešče chcél...jó A PŘECE SE TOČÍ
Ahoj. My (moje již nežijící žena Vojtěška a i já) jsme si v r. 1979 poprve vezli do kempu v Holicích - do chatky - pár zavařených jídel. Od té doby, tj. od r.1980 a další roky již zcela pravidelně, v té době byly přeplněné kempy a samozřejmě přeplněné restaurace v nich. Naše holky již otrávené dlouhým čekáním na jídlo v restauraci se v jídle jen povrtaly, my jsme zaplatili, jídlo odnesli a v karavanu za půl hodiny měly obrovský hlad. To byl hlavní důvod na přípravu hotových jídel, přivezených z domu s sebou. Základem je důkladná sterilizace, jídla nelze sterilizovat jako kyselé okurky dvacet minut na 60°C. Vloni jsem s karavanem nevyjel kvůli povalování se po nemocnicích, ale zbytek "hotovek" ještě mám a stále je využívám, i když ne každý den. Dnes je situace úplně jiná, ale opodstatnění přípravy domácích hotovek do karavanu stále trvá, hlavně z důvodu až bleskové přípravy oběda, v karavanu se připraví jen příloha a to nebývá tak náročné, a hlavně - vezeme si to, co máme rádi.
Čáo, Pepa
Pepo díky, hned mám nový recept , který jsem ani doma nikdy nevařila. To já asi tak dlouho hotová jídla nezavařuju. Pamatuju, že když jsme jezdili po republice, tak jsem vždycky něco ukuchtila. Celý grilovaný kuře bylo za babku a nebo v NDR a Maďarsku bylo jídlo moc dobré a levnější než u nás. A konzervy vepřovka, hovězí, lančmít nebo i lečo s klobásou se tehdy ještě daly jíst . Zavařovat jsem začala až po revoluci, když jsme měli výměnu peněz na jakýsi příděl a když jsme hned vyjeli do Paříže, málem jsme neměli ani na benzín, vezli jsme s sebou 2 kanystry. A jak píšeš, zavařené jídlo je natotata ohřáté a nemusíme se zdržovat vařením nebo vysedáváním v restauracích. My jsme vždycky spíš poznávali než zůstávali na jednom místě.
A pro pamětníky ... mám dosud schované zavařovací sklenice se skleněnými deklíky a dodnes používám víčka (už nejmíň 30 let), která byla vyrobená ze silnějšího plechu a určená pro opakované použití zároveň s upínacími sponami a později i krytkami, které to víčko lépe přitlačí, a tak se víčka skoro vůbec nepoškozují....http://eshop.soni...p;cPath=11
[img]https://img41.rajce.idnes.cz/d4103/16/16751/16751704_5613d98e1b5e55e35c9bdbab75035b4b/thumb/DSC04048.jpg[/img] is not a valid Image.
[img]https://img41.rajce.idnes.cz/d4103/16/16751/16751704_5613d98e1b5e55e35c9bdbab75035b4b/images/DSC04051.jpg[/img] is not a valid Image.
Ahoj, ještě dodatek k#4: Ty skleničky, ve kterých je to zavařené jídlo jsou od zeleninové směsi Kunovjanka nebo Moravanka. Mají objem 200 ml a vejde se do jedné přesně jedna porce (bez přílohy). Víčka jsou šroubovací, tzv. Tvist, s nekonečnou životností. Takže na obrázku v #4 je deset porcí, neboli 5x oběd pro dva. Většinou vařím jednoho druhu jídla až 28 porcí (vyjímečně), u toho hovězího po burgunsku jsem si nebyl jistý, jestli to nezprčím a nezdrbu, proto jen deset porcí. Samozřejmě je to už dávno snězeno, hned ten rok 2015, byla to perfektní mňamka. Tyto skleničky jsem volil také kvůli tomu, že umožňovaly zavařování bez použití zavařovacího hrnce, jen v běžných čtyřlitrových hrncích, kde se jídlo předtím uvařilo. Zavařovat tak lze v každém hrnci sedm skleniček do 3/4 ponořených ve vodě varem a nechávám to tak dvě hodiny, samozřejmě pod pokličkami. Nikdy se nic nepokazilo. Přes moji profesi jsem se dostal přes techologická chlad. zařízení jak do strojírenských, tak do potravinářských provozů, tam se taková jídla a i jiné konzervy zavařují v autoklávech (obrovských tlakových hrncích) po dobu až pět hodin Tak, tolik k tomu tématu. Čáo, Pepa
Hmm, já bych taky ráda zavařovala pod "šroubovací" víčka, bo bychom mohli prázdné sklenice cestou vyhazovat, aby v bydlíčkovi zbytečně nezabíraly místo. Ale já to zřejmě a prostě neumím . Pořád je " poklepávám" a potukávám a nikdy si nejsem jistá.... U dcery "na galejích", když zavařuji "zbytky", které by se jinak vyhodily, tak když mi dojdou ty moje sklenice, taky použiju jejich šroubovací, kterých mají stále hafo od různých zelenin a leča, ááále ... nevěřím jim ...
[img]https://img41.rajce.idnes.cz/d4103/16/16751/16751704_5613d98e1b5e55e35c9bdbab75035b4b/images/DSC04053.jpg[/img] is not a valid Image.
Na cestách jako přílohu velmi často děláme "instantní" bramborovou kaši a nebo bramborové knedle a chutnají nám... Kaši mi kdysi poradila Hanka od Roberta, a tak ji kupujeme v Lidlu v Německu nebo Rakousku, kde stojí krabička se třemi sáčky něco kolem 1 éčka a naposledy jsme ji koupili i u nás v Kauflandu, ale tu jsme ještě neochutnali...
Tak jsem konečně zvítězila nad šroubovacími víčky Twist. Nechala jsem si poslat super pomocníka - odsávací zvon a hned jsem ho vyzkoušela. Je to velice jednoduché a stoprocentní . "Odsaje" běžné velikosti sklenic, dokonce lze nasadit i na 3,5 litrovku a dá se s ním ve sklenicích "zakonzervovat" snad úplně všechno ... za mě sušené ovoce, houby nebo vyloupané ořechy... a oni v návodu uvádějí i rýži, mouku, bylinky, takže moli nemají šanci .
Koupila jsem ho zde https://www.cz-sk...bsQAvD_BwE ... a po prvním použití obr velká spokojenost ...
[img]https://img40.rajce.idnes.cz/d4002/17/17076/17076262_528f8de25d6f0bee86eb37e40e5e0597/images/DSC04072.jpg[/img] is not a valid Image.