Ahoj všem. Tak jsme využili jedny z posledních hezkých dní a vyrazili jsme na pár dní na Šumavu. Od YETTIHO jsme dostali nějaké tipy (za které moc děkujeme) kde je možno nocovat a kam se podívat. Některé jsme využili a tady jsou fotky: https://www.zoner...ITYHQm76vT Jestli to nepůjde otevřít, tak prosím admina o úpravu, mě to nějak nejde. Už Michal Tučný zpíval, že starýho psa novým kouskům nenaučíš. Jinak je už zazimováno, značky jsou v depozitu a budeme nedočkavě očekávat jaro. Jarda + Irena
Upravil/a Admin_Radek dne 12.10.2020 19:51
Ahoj, odkaz jsem Ti opravil, fotky máš moc hezké. Čím fotíš a jaké máš objektivy? Já jsem kdysi taky hodně fotil, i svatby na kšeft. Teď jsem dokoupil nějaké objektivy. Tak jen pro zajímavost - na focení na motorku mám bezzrcadlovku Sony Alfu A5000 s objektivy 16-50, pevnou 19/2,8 a 30/2,8.
Na větší focení mám SLT zrcadlovku Alfu A58 s Tamronem 10-24, 17-50/2,8, 90/2,8 Macro, Sony 75-300, 35/1,8 a 50/1,8.
Oba foťáky jsou APS-C.
Radek 51, Pavla 47, Ruda 19, Honza 16, mali kresařici Chipík a Zorro, všeci béváme na órodné Hané
KÁÁÁP ... to jak mi ukápla nostalgicky slza ... já tu Šumavu prostě miluju ... a teď se nám krásně barví listí a začínají teprv barevný panoramata ... dnes nám zrušily veškerý průvodcování, takže mám o víkendu volno, měl sem bejt nahoře na hranicích u Prášil, tak tam možná budu, ale jen s rodinou ... ach ... nejraději bych obul pohorky a vyrazil
Ahoj. Některé fotky jsou dělané kompaktem Panasonic Lumix TZ70, většina je zrcadlovkou Nikon 5110. Nejvíce používám objektiv AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3,5-5,6G, občas TAMRON 70-300mm 1:4-5,6 TELE -MACRO 1:2. Fotky jsou dále upravované v Zoneru. A abych se nechlubil "cizím peřím". Většinu fotek fotila Irena, já je jen upravoval.
Upravil/a sejba dne 13.10.2020 11:57
Takže to obdiv rozšiřuji i pro pí "sejbovou"...umí
Foťák je foťák (mám asi podobnej Lumix DMC-TZ8, ale většinou flákám na tlf Nokii 8, páč semi s tím se fším nechce tahat, parametry docela újdou i videa).
Může bejt sebelepší mašinka, álejc pokud čék nemá cit pro výběr a hlavně kompozici obrazu, takovej zákadní a zásadní zlatej řez s pravidlem třetin, tak fotka néb vobraz třeba dobrá, ale není to vono, toť můj názor. Nó a Zoner je Zoner...co si budem povídat
éHm a co sem to vlastně ešče chcél...jó A PŘECE SE TOČÍ
Miloši je to pravda. Kdo to nemá v pazouře, tomu nepomůže ani profi foťák.
Jinak Zoner - nevím, jsem z generace, která fotila na kinofilm a veškeré efekty se musely řešit korekcí expozice a filtry. Ani s příchodem digitální fotografie jsem nepřišel na chuť dodatečným úpravám fotek. Nehaním to, jen jsem k tomu nedospěl.
Radek 51, Pavla 47, Ruda 19, Honza 16, mali kresařici Chipík a Zorro, všeci béváme na órodné Hané
Jojo to znaj asi fšici dřívjejc narození, filmovou klasiku 6x6/6x4,5 a kinofilm/diáky atd. Hezky pěkně změřit expozimetrem, ale předtím ešče dřívjejc jen vodhadem nastavit clonu i čas a samozřejmě taky vzdálenost...kdo už tému hovjel trochu víc, moh už jaxi "čarovat", s hloubkou ostrosti, protisvjetlem atd. Nejenom tůdlencto zvládnout, ale patřilo k bontónu si i negáč sám f tanku vyvolat- ustálit a do zvjetšováku šup s tím- hodit to na papír a další koupele už povedených fotek dotvořit a to tak pouze ČB, barvu a inverzi (dyž se vůbec sehnal kloudnej film) téměř výhradně dělali laborky a pak se čekalo jakto fšechno dopadne...jéjej to byly ale dobrodružný časy žééé
Filmovou klasiku pamatuji také. Začínal jsem s foťákem Kodak na svitkový film 4,5x6. Bylo to takové vajíčko s objektivem a páčkou ovládající závěrku. Žádné nastavovací prvky a přesto dělal parádní fotky. Svitkové filmy 4,5 přestali vyrábět, tak jsem přešel na Flexaretu. Jak šel vývoj, přešel jsem na kinofilm s ruským foťákem Zenit. Fotokomora, zvětšovák Opematus byla samozřejmost Pak jsem přešel na digitál. Nějaký program pro úpravu fotek bych jenom doporučil. Samozřejmě špatnou fotku žádný program nespraví, např. přepálené jasy už opravit nejdou. Ale pro výřezy, odstranění nežádoucích prvků a drobné úpravy je dobrý Proto také renomovaní výrobci fotoaparátů začali jednoduché programy dodávat spolu s foťákem. I když digitály mají přednastavené programy, v mnoha případech je třeba jít na manuál a vše nastavit ručně. Třeba vodopád by byl na automatiku "zamrzlý". Aby byla padající voda rozmáznutá, je třeba ručně prodloužit čas a přizpůsobit clonu atd. Čarování se meze nekladou
Až se potkáme na nějakém výjezdu, tak pokecáme. Jinak já jsem začínal na kinofilmových foťácích, první pořádný byl Olympus OM-101. Ale pak jsem šel jakoby zpátky k Praktice MTL- 5B. Postupem vpřed ale bylo, že jsem měl tehdy úplně všechny Zeiss DDR objektivy - Flektogony 20 a 35 mm, 50ky Tessar 2,8 a Pancolar 1,8, další portrétní Pancolar 80/1,8 a Sonnary 135/3,5 a 200/2,8. K tomu ruské objektivy rybi oko a zrcadlové Rubinary 300 a 500 mm. Postupně jsem přešel na Minolty X-300 a X-700 no a pak na digitální Sony (ta koupila fotodivizi Minolty). No a ty mám doteď. Jinak 6 let mě foťáky živily. Nejen to focení svateb, ale pracoval jsem v obchodě, kde jsem foťáky prodával. Bylo to zrovna v době, kdy se začala prosazovat digitální fotografie a já tehdy naznal, že za chvíli prodavači foto nebudou mít co žrát a tak jsem v roce 1999 odešel a začal se věnovat pojišťovnictví. To jen takový exkurz do minulosti, ať o mě víte taky nějakou novinu .
A já furt čekám jak se tady bude opěvovat nádherná Šumava a oni se tady fotěj Já fotil klasiku na CANON EOS50, pak Olympus a teď už jen na telefon ... Ale Hanka by si pořádnej foťák přála .... mě stačí ta Šumava naživo
Jasněéé Radků, na živo je naživo a fotit se taky muší...no a zaplaťpánBůh, že se tu tůdlencto téma vůbec vobjevilo, bude nás určitě víc
Čo bolo to bolo, ale na Fl.VII v základu 6x6 i 6x4,5 a s kinof. adapterem /24x36-24x24 semse vlastně vyučil (čistě nostalgicky, díky Meopto díky zato) A s vizí soumraku klasiky- něco jako Radek, potom vyměnil za pytel brambor.
Vlastně sem tu éru ukončil u malýho, ale šikovnýho kinoformátu Rollei, kerej leží na vječný časy fšuplíku. No a jedna vskutku historická s FL. i se svým příbjehem- co jsem vonehdá poslal kamošovi za velkou louži a on jí zase nedávno zpět...ňáká doba mezitím ubjehla a já už na ní dávno zapomněl, voto radost byla neskutečná. Teď asi 6-7 let už jen ta Lumina
stemi přiloženo následujícíobrázek:
pche hustý, parádní praselfie kdy ňákej frajer fotí ňákýho frajera ... eště že si selfie nefotili tenkrát s těma retro aparátama s tím lantuchem přes hlavu ... bo to by bolo jak fotky stydlivejch afgánskejch squaffff
...a taksem vlastně asi první průkopník selfí já, to obrofské historické zrcadlo sekterýho semse sejmul už tam hunás na chodbje néjni, páč sem ho později vymněnil za kolo zn Favorit