Vánoční cukroví a jiné dobroty
|
Jarda a Maru |
Přidané 25.11.2016 15:29
|

Generálmajor

Příspěvek: 2003
Založený: 07.11.2016 21:10
|
Vánoce se kvapem blíží.... mohly bychom si zde psát, co pečeme a připravujeme na vánoční svátky...
Upravil/a Jarda a Maru dne 16.03.2017 14:32
|
|
|
|
Jarda a Maru |
Přidané 25.11.2016 19:45
|

Generálmajor

Příspěvek: 2003
Založený: 07.11.2016 21:10
|
Pro inspiraci dávám pár známých receptů....
[img]http://img22.rajce.idnes.cz/d2201/13/13455/13455633_12058900c547ef9fc37d18dbd5a729da/images/12366434_1642541996012187_8548259031904253517_n.jpg[/img] is not a valid Image.[img]http://img22.rajce.idnes.cz/d2201/13/13455/13455633_12058900c547ef9fc37d18dbd5a729da/images/12373293_1642240979375622_3664382366660123522_n.jpg[/img] is not a valid Image.
[img]http://img22.rajce.idnes.cz/d2201/13/13455/13455633_12058900c547ef9fc37d18dbd5a729da/images/12321281_1641863509413369_3110705981548337349_n.jpg[/img] is not a valid Image.[img]http://img22.rajce.idnes.cz/d2201/13/13455/13455633_12058900c547ef9fc37d18dbd5a729da/images/12308351_1638028573130196_8230166731011870191_n.jpg[/img] is not a valid Image.
[img]http://img22.rajce.idnes.cz/d2201/13/13455/13455633_12058900c547ef9fc37d18dbd5a729da/images/12278774_1638254673107586_809993071773035820_n.jpg[/img] is not a valid Image.[img]http://img22.rajce.idnes.cz/d2201/13/13455/13455633_12058900c547ef9fc37d18dbd5a729da/images/12376522_1642241022708951_7338257069169110997_n.jpg[/img] is not a valid Image.
Upravil/a Jarda a Maru dne 25.11.2016 20:16
|
|
|
|
drbolovi |
Přidané 26.11.2016 08:09
|

Major

Příspěvek: 230
Založený: 06.11.2016 07:05
|
Maru-tos udělala krásnou stránku,to na tebe nemáme.Jenda říkal,že to preferuje spíš na talířku,než na obrázku-no holt je to starý mlsoun. |
|
|
|
Admin_Radek |
Přidané 26.11.2016 08:52
|

Hlavní administrátor

Příspěvek: 1220
Založený: 05.11.2016 12:46
|
Já teda nevím. Na vánoční cukroví (a platí to na všechny druhy) mám univerzální recept. Vezme se to do ruky, přiblíží k hlavě a sežere. Zkuste to, funguje to na jakékoli cukroví.
Radek 51, Pavla 47, Ruda 19, Honza 16, mali kresařici Chipík a Zorro, všeci béváme na órodné Hané
|
|
|
|
drbolovi |
Přidané 29.11.2016 15:34
|

Major

Příspěvek: 230
Založený: 06.11.2016 07:05
|
Tak co kuchařky,už jste začly píct? Já už snad mám i napečeno.Moc toho nedělám, asi 7 druhů-od každého- tak dva plechy.Nejvíc sní Jenda a Lukáš,který přijede.Návštěvy moc nesní a já také ne.Hlavně moc nesmím,kvůli cukru. |
|
|
|
jana a franta |
Přidané 29.11.2016 17:55
|

Major

Příspěvek: 286
Založený: 08.11.2016 10:29
|
Mno, tak napečeno rozhodně nemám. V Ne jsem napekla medvědí tlapky, mladší dcera si objednala taky jednu várku. Včera přijela na kratší návštěvu, skočila po krabici, hned ochutnala, ale pravila, že to s sebou nebere, neb by to nevydrželo. V plánu mám ještě asi 4-5 druhů, víc se toho u nás nesní.
Maru má krásně vyvedené recepty, peču taky išelské dortíčky, porovnám to s mým receptem.
Tak všichni - úspěšné pečení a dobrou chuť! |
|
|
|
Jarda a Maru |
Přidané 29.11.2016 18:06
|

Generálmajor

Příspěvek: 2003
Založený: 07.11.2016 21:10
|
Evi, já ještě neé, ještě nemám ani vyloupaný ořechy... Zatím uklízím.. Nedovedeš si představit, co mám v baráku pavučin...A cukroví musím zmáknout o víkendu (3. advent), protože na 4. advent jedeme do matičky Prahy na "výlet".... Dělám taky 7 druhů a dcery a snacha každá něco doveze, takže to ani nesníme... |
|
|
|
Jarda a Maru |
Přidané 29.11.2016 18:17
|

Generálmajor

Příspěvek: 2003
Založený: 07.11.2016 21:10
|
jana a franta napsal:
Maru má krásně vyvedené recepty, peču taky išelské dortíčky, porovnám to s mým receptem.
Jani, já z těch receptů dělám taky jen išelské dortíčky a to ořechové na strojku. Záleží kolik mám ořechů - letos budu to stejné na strojku dělat ale kokosové a zkusím tu "ořechovou dobrotu".. A linecké dělám klasické slepované jen marmeládou, tak letos zkusím to linecké kávové...  |
|
|
|
Robert |
Přidané 29.11.2016 18:28
|

Kapitán

Příspěvek: 151
Založený: 07.11.2016 21:03
|
Holky, jste nedočkaví jak prvnička. Vždyť je teprve listopad.  |
|
|
|
Jarda a Maru |
Přidané 29.11.2016 19:42
|

Generálmajor

Příspěvek: 2003
Založený: 07.11.2016 21:10
|
Admin_Radek napsal:
Na vánoční cukroví (a platí to na všechny druhy) mám univerzální recept. Vezme se to do ruky, přiblíží k hlavě a sežere. Zkuste to, funguje to na jakékoli cukroví.
Radku, asi takhle... ?? ..... |
|
|
|
drbolovi |
Přidané 30.11.2016 08:10
|

Major

Příspěvek: 230
Založený: 06.11.2016 07:05
|
Roberte,já mám ráda klid,vše brzo,pěkně se to rozloží,pak jen úklid .Stejně asi ještě napeču makronky,a ještě něco- možná to kávové od Maru- uvidím.Jinak ještě před Śtědrým dnem peču ořechový dort bez mouky- pouze s ořechy. |
|
|
|
drbolovi |
Přidané 30.11.2016 10:06
|

Major

Příspěvek: 230
Založený: 06.11.2016 07:05
|
Jo,ještě k těm ořechům- na to jsem pověřila Jendu.Vše vzorně naloupal.Skořápky pálíme na chatě v krbových kamnech- dají ještě teplo. |
|
|
|
JosDosk |
Přidané 30.11.2016 11:29
|

Major

Příspěvek: 358
Založený: 06.11.2016 07:12
|
Ahoj. Cukroví, ať vánoční, nebo jakékoliv jiné, tak to jde mimo mně. Ale rád se na ně podívám. (Zatím od r. 2000, co si píchám inzulín, tak mám cukr jako zdravý člověk - mi říká pí. doktorka, přesto nohy jdou do pr..., ony tam jdou stejně). Čáo, Pepa
Recesista a mystifikátor
|
|
|
|
yetti |
Přidané 30.11.2016 11:30
|

Plukovník

Příspěvek: 949
Založený: 08.11.2016 14:14
|
..... to já peču vánoční i mimo vánoční cukroví tady: http://mistruzena...  |
|
|
|
Robert |
Přidané 14.12.2016 16:35
|

Kapitán

Příspěvek: 151
Založený: 07.11.2016 21:03
|
Chci ozdobit některé sušenky čokoládou ("na vaření" ). Ta je tvrdá jako beton, takže je třeba ji něčím změkčit. Ve všech receptech předepisují ztužený tuk. Ten já odmítám, ztužuje se totiž stejným sajrajtem, jako umělé hmoty. Chci použít máslo. Milé kuchařky, je tu některá, která má osobní zkušenost, že to nejde?
 |
|
|
|
Jarda a Maru |
Přidané 14.12.2016 18:07
|

Generálmajor

Příspěvek: 2003
Založený: 07.11.2016 21:10
|
Já taky nalámanou čokoládu rozpouštím se 100 % tukem (Iva, Omega) a kakaem. Nic lepšího (horšího) neznám... Máslo je měkký, a pokud vím, přidává se do polevy na dorty, aby ta poleva při krájení nepraskala a líp se krájely.....  |
|
|
|
JosDosk |
Přidané 14.12.2016 18:50
|

Major

Příspěvek: 358
Založený: 06.11.2016 07:12
|
Ahoj, já jsem cukrářský synek a mnoho praktik jsem viděl doma - rodiče měli živnost od 1948 do 1962, pak je komanči dohnali ke zrušení. Aby čokoláda nepraskala na dortech, krájel se např. na dílky do cukrárny k prodeji, ale prodávaly se i celé k příležitostem, a na řezech, tak táta namáčel dlouhý tenký nůž, tzv. dorťák, před každým řezem do vařicí vody a otřel utěrkou od té vody.
Ke ztužování tuku: ještě do konce II. sv. války se používal ke ztužování tuku niklový katalyzátor, v socailistických zemích ještě hodně dlouho poté. Přišlo se na to, že nikl je velice zdraví škodlivý. Dnes jsou už jiné technologie, ale nejsou to sajrajty, které se přidávají do plastický hmot (tam se naopak přidávají změkčovadla, kdysi jsem z toho i podstupoval zkoušku). Důležitou úlohu hraje v procesu palmový olej, ten je tím ztužovadlem. Všichni na něj nadávají, ale obsah nenasycených (=zdravých) a nasycených mastných kyselin je u něj 1 : 1, tj. 50/50, kdežto v sádle je 00/100. Nezdravější je ale řepkový bezerukový olej, kde tento poměr je 92,6% nenasycených a jen 7,4% nasycených mastných kyselin. Všechny oleje jsou již horší, kromě olivového. Proč to vím: dělal jsem jazykového korektora mladší dceři (40) na diplomovou práci před dvěma lety a musel jem ji důkladně prostudovat. (Češtin je můj kobyl). Čáo, Pepa
Upravil/a JosDosk dne 14.12.2016 18:57
Recesista a mystifikátor
|
|
|
|
dagbartos |
Přidané 14.12.2016 19:29
|

Desátník

Příspěvek: 13
Založený: 08.11.2016 19:13
|
Ahojda, peču, jako divá. Jsme velká rodina a já jsem zásobovač. Bude desatero a 3 vánočky. Polevu můžeš udělat 200g čokolády ropustit + 50ml šlehačky. Vypadá, že jenom peču, ale Luboš se doma nudí, tak 3x týdně vyrážíme na 6 km procházky do lesů. Je tam krásně. Doufám, že 27, jako loni vyrazíme... Dáša a Luboš. |
|
|
|
yetti |
Přidané 15.12.2016 06:05
|

Plukovník

Příspěvek: 949
Založený: 08.11.2016 14:14
|
[quote]Robert napsal:
Ve všech receptech předepisují ztužený tuk. Ten já odmítám, ....
... no ba že, já to taky odmítám a proto navrhuju dej tam slaninu a špek a ještě to bude dobře klouzat skrze trubky do břucha .... a pošli vzorek, páč to bude letos asi jediný rozumný cukroví  |
|
|
|
Robert |
Přidané 15.12.2016 22:32
|

Kapitán

Příspěvek: 151
Založený: 07.11.2016 21:03
|
Změkčit čokoládu šlehačkou jsem se dočetl v několika receptech. Doma ji ale nemám. Co to vlastně je...šlehačka, je to máslo v prenatálním stavu. A protože se nikdo nevyjádřil, že to máslem nejde, tak jsem to vyzkoušel a můžu podat zprávu. Jde to a je to dobrý (pro Pepu D - nepíšu dobré, protože to přesně nevystihuje stav. Dobré je za 3, dobrý za 1). Přidal jsem ho přiměřeně, akorát, takže čokoláda nepraská a chutná úžasně.  |
|
|